PÄÄNSÄRKIJÄT

Notices about small disturbing or exhiting things and situations. Something like a flirt or embarrassment or unclear hunch. Or that thing when friend of mine took secretly a photo of a woman he was enamored in. A beautiful photo came out. Based on this photo I made a painting. I gave this painting as a birthday present to this friend. He was kind of embarrassed and hided the painting. Oksasenkatu, Helsinki 2013

Rrromantiikka

Kalle Turakka Purhonen, Teemu Tuonela, Mirka Raito ja Kimmo Kumela

Oksasenkatu 11

16.3. - 31.3.2013

Raskolnikov oli hyvin levoton ja lähetti tiedustelemaan, miten Sonja voi.(Feodor Dostojevski: Rikos ja Rangaistus, Otava)

Raito, Mirka Mun teokset on usein muistiinpanoja jutuista, jotka jää härnäämään muo. Niinkuin flirtti tai nolotus tai hämärä aavistus. Kerran yks kaveri otti bileissä mun kameralla salaa valokuvan ihailemastaan naisesta. Se oli hieno valokuva, ja tein musteella ja huopakynillä muotokuvan sen valokuvan pohjalta. Annoin muotokuvan tälle kaverille synttärilahjaksi. Kaveri oli kai jotenkin vähän nolona, vaikka on muuten tosi cool. Kai se on piilottanut sen kuvan jonnekin, ehkä pöytälaatikkoon. Myöhemmin kuvan naisesta syntyi mun pöytälaatikkoon uudet sanat "Porque te vas" kappaleen melodiaan. Sanat menee näin: "Tumma kihara hiuksi pöydällä, keittiössä. Ja aurinko sun katseen viiltää, kääntää pois, et tunnusta. Koskaan en mä häntä tavannut, niin ihailtu. Vain poissaolonsa mä tunnen paremmin, en paljasta." Voit koettaa laulaa tän pätkän, jos tunnet melodian. No okei, muistaakseni mä oon yhen kerran kehdannut laulaa biisin näillä omilla sanoillani, sekin oli yksissä bileissä. Mut se nainen ei ollut siellä. Enkä ole kertonut sille kaverille. Nykyään sanoista assosioituu mulle oma mustasukkaisuuteeni sekä itselleni läheinen muisto talviauringon valosta meidän vanhassa keittiössä.

Risus sardonicus (lat. = sardinialainen nauru), kouristusirvistys, jäykkäkouristuksen oireena esiintyvä irvistys. (Uusi sivistyssanakirja, Otava)

Orleansin neitsyt. Jeanne d'Arcin menestyksen päivinä oli mm. väitetty, että hänen lippunsa ympärillä oli leijaillut joukko valkoisia perhosia. Kun kuolemantuomio pantiin täytäntöön, näki muuan englantilainen sotilas valkoisen kyyhkysen nousevan taivaaseen. Yksi Jeanne d'Arcin taistelutovereista oli Gilles de Raiz (1404-40), josta tuli myöhemmin kielteinen symbolifiguuri. Hän antautui harjoittamaan Saatanan palvontaa siihen liittyvine manausriitteineen ja surmasi - kuten häntä vastaan nostetussa oikeudenkäynnissä ilmeni - monia lapsia mustalla magialla. Ihmisten mielikuviin hän ei kuitenkaan jäänyt ensi sijassa lasten murhaajana, vaan verenhimoisena `Sinipartana´ (Barbebleu), jonka oli viimein kuolemalla sovitettava rikoksensa. (Biedermann: Suuri symboli kirja)

Maltese, Corto "Atlantis? Minäkin pidän taruista hyvä Levi Colombia… ellei niitä olisi, yrittäisin keksiä niitä, mutta minun on uskottava järjen hyvin dokumentoimiin, tietoihin perustuviin tutkimustuloksiin." L.C. "Entä jos järki ei pysty vastaamaan kysymyksiin?" C.M. "Silloin on tehtävä retki intuition puolelle!" (Hugo Pratt: Mu: kadonnut manner)

Annamin tiikerit. Annamilaiset uskovat, että tiikerit tai tiikerin hahmoiset henget hallitsevat ilmansuuntia. Punainen tiikeri hallitsee etelää; sitä vastaavat kesä ja tuli. Musta tiikeri hallitsee pohjoista; sitä vastaavat talvi ja vesi. Sininen tiikeri hallitsee itää; sitä vastaavat kevät ja kasvit. Valkoinen tiikeri hallitsee länttä; sitä vastaavat syksy ja metallit. Ilmansuuntien tiikereiden yläpuolella on vielä yksi, Keltainen tiikeri, joka hallitsee kaikkia muita ja jonka paikka on kaikkien keskellä. (Jorge Luis Borges: Kuvitteellisten eläinten kirja)

N Nico?

Teemu Tuonela "Olen loihtinut nykytärkeät teokset inspiroituneena todellisuuteni intiimeistä elementeistä." (Niinpä tietenkin)

Ixchel kuvataan vanhaksi naiseksi, jolla on kruununa käärme ja yllään ristikkäisin luin koristeltu hame. Joskus Ixchel esiintyy taivaan käärmeen seurassa. Pitkäkyntisissä käsissään hänellä on tuomion malja, jonka hän kumoaa vihansa osoitukseksi ryöpyttäen maan päälle tuhoa. (Cotterell: Maailman myytit ja tarut)

Imladris. Eregion hävitetään. Celebrimbor kuolee. Morian portit suljetaan. Elrond vetäytyy noldorista jäljelle jääneiden kanssa ja perustaa turvapaikan Imladrisiin.

Kalle Turakka Purhonen on laulun arvoinen.

Kimmo Kumelan teoksista osa melkeinpä vaatii katsetta, sillä niiden ”tuherrusmainen” luonne synnyttää kevyen usvamaisen vaikutelman, jonne katseen on helppo harhautua. Näissä läikikkäissä piirroksissaan hän tuntuu tutkivat viivan ja sen synnyttämisen olemuksellista perustaa. Lisäksi hänen teostensa ujonilkikurinen huumori maustaa juuri sopivasti hänen työskentelytapansa filosofisuuden. Filosofisuus tulee siitä, miten taiteilija toistavasti askaroi eleen, ilmaisun, tekniikan ja kuvallisuuden problematiikan parissa. Filosofisuudestaan huolimatta Kumelan taide ei ole tosikkomaista, vaan leikkisää ja romanttisessa tunteenomaisuudessaan aavistuksen verran ironista. (Juha-Heikki Tihinen: Joukkojen ja osien taidetta)

Anne Karppinen Levottomia moninaisuuksia. Sukupuolieron aspekteja Joni Mitchellin lauluissa. (Jyväskylän yliopisto, nykykulttuurin tutkimus